החשיבות של תוכן ויזואלי בבלוג / אתר / מדיה חברתית היא עצומה, הסיבה העיקרית היא שתוכן ויזואלי (תמונות ווידאו) משפרים משמעותית את מעורבות הגולש ואת כמות הקליקים. תמונה טובה מגרה ומושכת את הצופה ויוצרת עניין בתוכן, למעשה תוכן ויזואלי הוא מנוע מרכזי וחשוב ביצירת מעורבות גולשים ברשתות החברתיות.
אחת השאלות שעולות כל פעם מחדש היא, איפה אפשר למצוא תמונות ווידאו איכותיים בחינם שלא יפרו זכויות יוצרים? אם לא אתם צילמתם את התמונה, סביר להניח שהיא מוגנת בזכויות יוצרים (אל תשתמשו בתמונות שמצאתם בגוגל או מפוסט ברשתות החברתיות).
הפרה של זכויות יוצרים ושימוש בתמונות למטרות עסקיות בניגוד לחוק, יוכל בקלות רבה להוביל אתכם לתביעה משפטית מצד היוצר (בעל הזכויות). אם אתם משתפים או מעלים פוסטים של גורם צד שלישי בערוץ מדיה שאתם אמונים עליו, תמיד בדקו שהמקור לא הפר את הזכויות וכתוצאה מכך גם אתם.
שימו לב: יש הבדל בין תמונות ללא תמלוגים (royalty free), לבין תמונות חינם. כמעט כל האתרים של סוכנויות תמונות, מאפשרות ברוב המקרים רכישה של חומרים ויזואליים תחת רישיון royalty free (אלא אם הרישיון לשימוש מציין הגבלות נוספות).
במקרה כזה הצלם שיצר את התמונה יישאר בעל זכויות היוצרים של התמונה, כבעל הזכויות, רשאי היוצר להפיץ ולמכור את היצירה במספר פלטפורמות שונות. הקונספט הבסיסי הוא שכשרוכשים אותן מקבלים (תמורת תשלום חד פעמי) את הרשות להשתמש ביצירה בדרכים שונות, בהתאם להתחייבויות שצוינו באתר שרכשתם ממנו.
חשוב לזכור שתמונות אלו אינן תמונות חינם או תמונות בלי זכויות יוצרים, סוכנויות הפצת תמונות מוכרות רישיון שמאפשר שימוש ביצירה, אבל הן לא מעבירות את זכויות היוצרים ואת הבעלות על היצירה.
"קריאטיב קומונס" Creative Commons.
אם יצרתם תמונה, וידאו, קטע מוסיקלי או מסמך, הוא מוגן אוטומטית ע"י זכויות יוצרים. זכויות היוצרים מאפשרות להגדיר ולציין מי יכול להשתמש / לערוך או להפיץ את היצירה. אם אתם מעוניינים להשתמש בחומרים שלא שלכם, תמיד תבקשו אישור להשתמש בהם. Creative Commons נכנסת ל"תמונה" במקרים בהם היוצר מעוניין לאפשר לאנשים אחרים להשתמש בחומרים שיצר, בלי הטירחה של מתן אישור אישי לכל אחד.
תחתיו ישנם כ 6 תתי סוגי רישיון. האותיות מסמלות את התנאים וההגבלות על השימוש. ברובם פרט ל CC0 אתם מחויבים לציין קרדיט ליוצר, זהו גם סוג הרישיון הכי פחות מחמיר והוא מאפשר לכם לעשות שימוש מסחרי בתמונה ואף לערוך אותה כרצונכם.
Public Domain Mark – משמש לציין יצירות שזוהו כחופשיות מהגבלות תחת זכויות היוצרים.
CC0 – מציין יצירה ששייכת ל public domain ואינה מוגנת ע"י דיני קניין רוחני, זכויות יוצרים, סימן מסחרי או פטנט. הציבור נחשב לבעל התמונה ולא יוצר או אמן, לכן כל אחד יכול להשתמש בחומרים ויזואליים המוגדרים public domain ללא צורך באישור. אם זאת נציין כי אף אחד לא יוכל להיות הבעלים של היצירה.
CC BY – רישיון פתוח המאפשר לשתף ולערוך את היצירה, אבל מחייב מתן קרדיט ליוצר.
CC BY-SA – רישיון פתוח המחייב מתן קרדיט ליוצר, בתוספת האותיות SA המציינות (share alike). המשמעות היא שאם ערכתם או יצרתם חומר ויזואלי הוא יופץ תחת אותו סוג הרישיון המקורי.
CC BY-NC – רישיון פתוח המחייב מתן קרדיט ליוצר, האותיות NC מציינות non-commercial use, כלומר בשום אופן אין להשתמש בחומרים אלו או חלק מהם למטרות מסחריות.
CC BY-ND – רישיון פתוח המחייב מתן קרדיט ליוצר, האותיות ND מציינות no derivative works, המשמעות היא שאתם יכולים להפיץ את החומרים הוויזואליים בכל מדיה שתבחרו גם לצרכים מסחריים. יחד עם זאת אם ערכתם ,שינתם או יצרתם משהו על בסיס יצירה זו, אסור לכם להפיץ או לפרסם את החומר ששונה.
CC BY-NC-SA – רישיון פתוח המחייב מתן קרדיט ליוצר. מאפשר לכם לשתף ולערוך את החומרים, אך לא ניתן לעשות בו שימוש מסחרי. יש לציין את אופן השינויים שנעשו ביצירה ושיתוף / הפצה של החומר המעובד חייב להיות תחת אותו סוג הרישיון המקורי.
CC BY-NC-ND – זהו סוג הרישיון המחמיר מבין שאר סוגים. תוכלו לשתף אותו כמובן יחד עם מתן הקרדיט כנדרש, אבל אין לעשות בחומרים אלו שימוש למטרות מסחריות, אין להפיץ או לשתף יצירה שנערכה או שונתה.
עדיין מרגישים מבולבלים לגבי סוגי הרישיונות של קריאטיב קומנס, כנסו לפה.
אחרי שעשינו קצת סדר, ורגע לפני שאני מפרט את רשימת האתרים בהם תוכלו למצוא חומרים ותוכן ויזואלי ללא תשלום. חשוב לציין שקיימים סוגים שונים של רישיונות לשימוש בתמונות וחומרים ויזואליים אחרים. בדקו וקראו את תנאי השימוש של כל אתר, ממנו תרצו להוריד חומרים ולהשתמש בהם.
רשימה של קישורים לאתרים שיאפשרו לכם הורדה ושימוש בתמונות חינם.
באפריל 2021 הודיע Matt Mullenweg אחד ממקימי וורדפרס על כך ש CC Search והצטרפה לפרויקט הקוד הפתוח של WORDPRESS וקיבלה את השם החדש Openverse.
בקישור הזה תוכלו לחפש למעלה מ 500 מיליון תמונות זמינות לשימוש חוזר.