אם כבר נפגעתם בעבר בגלל שלא גיביתם את המכשיר הסלולרי או המחשב שלכם, אתם בטח מכירים טוב את הרגשת התיסכול של אובדן מידע יקר שלא תוכלו לשחזר. בניגוד למכשירים שנמצאים אצלכם וכמעט תמיד אתם בעלי הגישה היחידים או העיקריים שלהם (פרט לאפליקציות שהתקנתם), אתר מטבע היותו חשוף לעולם, חשוף גם לגורמים עוינים שיכולים לנסות להזיק לו.
אולי אתם לא שומרים מידע אישי של לקוחות או לכאורה אין סיבה שמישהו ינסה לפרוץ או לפגוע באתר שלכם, אבל המציאות מלמדת שאינטרסים לפגיעה קיימים תמיד וזה רק עניין של זמן עד שתעלו על הרדאר. למרות שהמניעים העיקרים הם לרוב פוליטיים ו / או עסקיים, הסיבות הן לרוב חוסר התייחסות מספקת לעדכונים ואבטחה לא מיטבית.
גיבוי יכול להיות המפתח שלכם לשחזור האתר והנכסים הדיגיטליים שלכם בצורה טובה ונקייה מתקלות. חשוב לבצע גיבוי אחת לחודש, לפני כל עידכון משמעותי, לפני עדכוני מערכת ותוספים וכשאתם נותנים גישה לגורם שלישי לטפל לכם באתר. כמו כן לאחר שצד שלישי סיים את המשימות שלשמם פניתם אליו, חשוב לבדוק ולבצע גיבוי נוסף.
מה צריך לגבות, כדי שתוכלו לשחזר את האתר או להעתיק אותו לשרת אחר?
כאשר מדובר באתר סטטי כלומר ללא מסדי נתונים, הסיכון והסיכוי לפריצה או פגיעה יורד משמעותית. הליך הגיבוי והשיחזור מאוד פשוטים וכל מה שיש לעשות בדרך כלל הוא פשוט להעתיק את הקבצים שנמצאים תחת תיקיית PUBLIC בשרת.
במקרה של אתר בעל מערכת ניהול כדוגמת: JOOMLA או WORDPRESS, גיבוי הקבצים אינו מספק וחובה לגבות גם את מסדי הנתונים (DATABASE).
ניתן לעשות זאת במספר דרכים:
- FTP – פרוטוקול העברת קבצים. ניתן לעשות שימוש במערכת ההפעלה לצורך התחברות לחשבון ה FTP של השרת או באמצעות תוכנה חיצונית (יש מספר תוכנות חינמיות כמו FileZilla, SmartFTP ואחרות).
- CPANEL – ממשק הניהול של חשבון האירוח (HOSTING) מאפשר לבחור את כל הקבצים בתיקיה ולהכין מהם ZIP ולהורידו כקובץ יחיד (מה שהופך את התהליך למהיר בהרבה). כמו כן ישנה אפשרות מהירה נוספת והיא דרך ממשק הגיבוי, שמאפשר ב 2-3 לחיצות עכבר להוריד אליכם או לשמור בשרת העתק גם הוא כקובץ ZIP.
גיבוי מסדי הנתונים מתבצע באמצעות אותו ממשק גיבוי של CPANEL שמאפשר הורדה של מסדי הנתונים או באמצעות גישה ישירה אל ממשק מסדי הנתונים (phpmyadmin), בחירת מסדי הנתונים ויצוא שלהם (Export).
מומלץ בחום לא לשמור על השרת גיבויים, אלא להוריד אותם אליכם למחשב ולשמור במקום בטוח. מי שישיג גישה אל קבצי הגיבוי יוכל בקלות לפרוץ אליכם לאתר.
- קיימים מיני תוספים שיאפשרו לכם לבצע גיבוי, שיחזור והעתקה של אתר לשרת או דומיין אחר. השימוש בתוספים לרוב מגביל אלמנטים שונים בגרסאות ללא תשלום.
ההמלצה שלנו היא לא להשתמש בתוספים אלא אם אין גישה להעתקה של הקבצים ומסדי הנתונים. במקרה של העברת אתר לחשבון אירוח אחר או שינוי דומיין, במקרה בו העתקה לא מספיקה ויש צורך לעשות שינויים נוספים (לדוגמא: עריכה של קובץ config, לטפל בקישורים שבורים במסדי הנתונים וכו..) אז השימוש בתוסף למי שאינו מקצועי – כן יכול להוות פתרון טוב.